ASTROFÍSICS DE LA UCM ACONSEGUIXEN MAPES QUE PERMETEN DETERMINAR L’IMPACTE POTENCIAL SOBRE LA SALUT DEL LED BLANC DE L’ENLLUMENAT PÚBLIC

LED AMBAR

El projecte d’investigació “Cities at Night” revela que la llum blanca dels díodes emissors (LED) augmenta la contaminació lumínica, fenomen que pot afectar la salut humana a nivell de manca de son, augment de la incidència de càncer de mama i còlon i obesitat.

“Cities at Night”  és un projecte d’investigació nascut el 2010-2011 i liderat per científics de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i del Cégep de Sherbrooke del Canadà. L’estudi està elaborat amb imatges procedents de l’Estació Espacial Internacional (ISS) i compta amb la col·laboració de la NASA, l’Agència Espacial Europea i l’Agència Espacial Canadenca.

Alejandro Sánchez de Miguel a l'Observatori UCM

Alejandro Sánchez de Miguel a l’Observatori UCM

Alejandro Sánchez de Miguel és un dels doctors que lidera aquest projecte i ens explica que les imatges que hi havia fins al moment no eren sensibles al color blau i no permetien fer aquest tipus de mapes. Amb aquestes noves imatges en color sí es pot estimar l’impacte en els humans. “Des d’imatges del satèl·lit calculem el màxim impacte possible” confirma Sánchez. A més, afirma “està demostrat que el color blau afecta la melatonina de forma directa i que aquest color afecta els cicles circadiaris“.

Aquestes imatges de la ISS representen unes dades a les quals els científics no han tingut accés fins al moment.  Hi ha grups de recerca que estan duent a terme estudis de l’impacte de la contaminació lumínica sobre la salut humana. Aquests estudis s’estan fent fins al moment amb imatges en blanc i negre. Aquest projecte suposarà donar accés a aquests científics a dades fonamentals per als seus estudis, ja que per primera vegada podran distingir les zones il·luminades amb diferents colors i comprovar si hi ha correlació entre les zones il·luminades amb llum blava i l’epidemiologia de certes malalties.

Segons el científic, es coneix que hi ha correlació estadística entre quantitat de llum i la distribució espacial del càncer de mama i pròstata, relacionats també amb la disrupció circadiària, encara que la llum no és l’únic que produeix aquesta disrupció.

.

QUINES SOLUCIONS APUNTEN ELS CIENTÍFICS PER L’ENLLUMENAT PÚBLIC?

Segons Alejandro Sánchez, la tecnologia LED és bona però si el LED blanc es baixés de potència podria ser no nociu (LED filtrat). Això és una cosa que necessita ser mesurat, ja que per defecte aquests LED contaminen 2.5 vegades més que el sodi, o que LED ambre segons apunta el científic.
.
L’altra possible solució podrien ser els LED ambre. De fet, una de les extrapolacions d’aquest estudi s’ha realitzat a la ciutat de Montreal -Canadà-. Si aquesta ciutat aprova el seu pla d’implantació de LED de 4000 Kelvin s’incrementa un 200% l’impacte sobre la salut. Mentre que si implanten tecnologia LED ambre, amb la mateixa quantitat de llum disminueixen un 50% l’impacte que tenen actualment.

.

QUÈ HAURIA VALORAR UN AJUNTAMENT?

Imatge de la Península de nit captada per astronautes de l’Estació Espacial Europea / NASA/ESA

Imatge de la Península de nit captada per astronautes de l’Estació Espacial Europea / NASA/ESA

Actualment a Espanya hi ha una transició de l’enllumenat convencional basat en la tecnologia de sodi d’alta pressió a LED, motivada principalment per un important estalvi econòmic i energètic. El que no es té en compte, segons l’investigador, és l’impacte ambiental global que això suposa. Segons Sánchez, “els ajuntaments haurien de fer estudis previs d’impacte ambiental abans de prendre una decisió”.

La realitat és que actualment molts municipis estan realitzant grans contractes de milions d’euros amb enllumenat LED. Ens hauríem de preguntar, però, si tots ells fan un veritable estudi d’impacte ambiental i de salut, i no només econòmic i de nivells de CO2. Un impacte ambiental que segons Sánchez “va molt més enllà del CO2, afectant directament a moltes espècies, cuques de llum, rapinyaires nocturns, tortugues, etc.”

En matèria d’enllumenat públic una modalitat utilitzada amb freqüència són les ESES, un tipus de Col·laboració Públic Privada que permet finançar aquestes elevades inversions. Però Sánchez puntualitza: “coneixem casos que la mateixa ESE els inclou l’auditoria i seria recomanable que aquesta avaluació fos independent, ja que moltes empreses juguen amb el preu de la llum”. L’investigador remarca “hem vist variacions del preu de la llum de fins a un 70%. Algunes empreses diuen que amb l’ESE el municipi pagarà el mateix i es podran canviar totes les lluminàries, jugant aquestes empreses amb el diferencial del preu de la llum “.

Sánchez també ressalta que la tecnologia, i la del LED en aquest cas, canvia molt ràpid i que “canviar tot un país a la velocitat que s’està canviant no té gaire sentit”.

.

CURIOSITATS DE L’ESTUDI

Durant l’estudi s’han observat curiositats com que:
1- Els països que tenen més deute públic són els més il·luminats
2- Els països de la UE que inverteixen més en R + D tenen menys llum
3- Els països amb majors índexs de corrupció tenen més llum

.

LA FALTA DE SUPORT A LA RECERCA

Ara el projecte està en fase de georeferenciar les fotos. Però això necessita més informació i més fons. En aquest moment estan aconseguint fons a través de crowdfunding per continuar amb el projecte i sembla que la UCM també ha rebut fons europeus que esperen poder dedicar en part a aquest projecte.
.
Un altre inconvenient que presenta el nostre país és que les normes del Ministeri no permeten que recents doctorats obtinguin finançament, cosa que lamenta la comunitat científica.

El que és una realitat és que front a inversions de milers de milions d’euros que es fan a Espanya en transformació d’enllumenat públic, les inversions en investigacions com aquesta -que està al voltant d’un total de 100.000 euros- són realment ridícules. Mentrestant continuarem parlant de potenciar la triple hèlix i dels nous paradigmes basats en la quàdruple hèlix que ens recomana la Unió Europea.

 

Comments
2 Responses to “ASTROFÍSICS DE LA UCM ACONSEGUIXEN MAPES QUE PERMETEN DETERMINAR L’IMPACTE POTENCIAL SOBRE LA SALUT DEL LED BLANC DE L’ENLLUMENAT PÚBLIC”
  1. David ha dit:

    Quins cracks aquest científics ¿no?
    ¿Qui els hi paga l’estudi endesa?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: