EL MALSON DE LA INTEGRACIÓ EN SISTEMES DE CONTROL D’EDIFICIS (BMS)

Un edifici no és intel·ligent pel nivell d’automatització dels seus sistemes, ho és per la integració dels seus sistemes que porta a una major eficiència tant en les operacions com en el consum d’energia.
.
La majoria de les instal·lacions existents tenen instaurats sistemes de control d’edificis (BMS) que controlen i gestionen la seva il·luminació, calefacció, refrigeració i ventilació. A vegades, fins i tot tenen sistemes de seguretat o d’extinció d’incendis. Aquests sistemes ajuden al personal de manteniment en la gestió de l’edifici durant les operacions diàries. Els BMS estan un pas endavant en el procés cap a edificis més intel·ligents que fan la nostra vida més fàcil i més còmoda. En definitiva, establir un ambient de temperatura i il·luminació correcta no és tan fàcil com sembla, ja que requereix un ús adequat dels molts sistemes involucrats.
.
El problema és que hi ha un gran nombre de sistemes de control d’edificis (BMS) de diferents proveïdors i fabricants. Cada BMS és compatible amb protocols, sensors i actuadors diferents, així que quan es tracta de fer a diferents BMS interoperar entre si, pot arribar a ser un malson. En general, diferents BMS co-existeixen amb diferents tasques en el mateix edifici. Per exemple, un és responsable de la il·luminació i l’altre per a la calefacció i la refrigeració.
.
Per assegurar la compatibilitat entre sistemes, el Comite Tècnic d’OASIS (Organització del progrés d’Estàndards d’Informació Estructurada per les seves sigles en anglès) va crear un estàndard anomenat OBIX en 2006. OBIX significa intercanvi d’informació d’edificis oberts. Consisteix en una iniciativa que involucra molts actors de la indústria per definir un mecanisme que permet als sistemes de control d’edificis interactuar entre si i amb altres sistemes empresarials. Alguns d’aquests jugadors són Cisco, IBM, Schneider Electric, Trane i Tridium.
 .
Per què OBIX? OBIX està basat en serveis web (una interfície de comunicació comú en l’entorn empresarial), utilitzant un protocol d’intercanvi de dades XML (una norma àmpliament adoptada de representació de dades). Amb OBIX, seràs capaç d’accedir a les dades i les alarmes d’un sistema de control d’edificis i integrar-les amb altres sistemes per a molts edificis alhora. És possible també, l’extracció d’alarmes per ser integrades amb altres sistemes com GMAO. OBIX també permet als sistemes de tercers anul·lar la configuració i els valors del BMS amfitrió.
.
Per a una millor integració de sistemes és important triar els sistemes interoperables OBIX que assegurin que la informació no estigui tancada dins dels sistemes de control d’edificis. En l’era actual de processament de dades big data, la informació dels sensors i actuadors pot ser fonamental per a la reducció de l’energia consumida per l’equipament cap a una major eficiència energètica en els edificis.
.
DEXMA ha integrat recentment OBIX en el seu Programari de Gestió Energètica com un protocol natiu per extreure dades dels sistemes existents que estan habilitats per OBIX. Ara és possible importar tot tipus de dades registrades pels sistemes de control d’edificis existents. L’integrador de sistemes necessita només l’URL (proporcionat pel BMS), un usuari i una contrasenya. Després de verificar la connectivitat, dexCell escaneja tot el BMS per obtenir totes les dades històriques disponibles. Per tant, l’integrador del sistema serà capaç de seleccionar quines data points es recuperen i s’emmagatzemen en dexCell Energy Manager punts, per tal de conèixer el valor màxim que pot obtenir d’aquesta informació (per exemple, els valors de consum d’energia, temperatura i punt d’ajust).
.
“Suposant que hi ha dades històriques emmagatzemades, hi ha l’opció de recuperar fins a 1 any de dades. En aquest cas, seràs capaç d’executar anàlisi de regressió utilitzant eines internes del dexCell Energy Manager com ara l’App de dispersió o l’anàlisi de consum passiu “, diu Xavier Orduña, Cap de Producte.
.
Tenint en compte tot això, OBIX resulta ser l’eina perfecta per a un integrador o un gestor energètic, per començar a avaluar on pot ser optimitzat l’ús energètic.
.
OBIX és millor que qualsevol altre estàndard ja que és obert, basat en tecnologies web estàndard i formats de dades. Altres solucions com OPC confiaven massa en els sistemes Windows i les seves restriccions de seguretat va portar a grans desafiaments per als integradors que desitjaven integrar els sistemes en equips diferents. Amb la integració amb OBIX, dexCell Energy Manager es converteix en la millor eina per als gestors energètics que enfronten desafiaments quotidians, gestionant molts sistemes de control d’edificis diferents.
..

Joel Muñoz.
.
.

Joel Muñoz
Departament de Marketing de DEXMA

 

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: