EL CERCLE VIRTUÓS DE L’ESTALVI ENERGÈTIC EN EDIFICIS MUNICIPALS (El cas de Sant Boi de Llobregat)

eficiència energètica edificis municipals

El consum energètic dels edificis municipals ha estat una despesa important dels Ajuntaments, que ha crescut molt considerablement des de l’any 2000. Molts ajuntaments han pres múltiples mesures per reduir-la, però encara hi ha un potencial d’estalvi important. La millor manera d’abordar-lo és considerar el cercle virtuós de l’estalvi energètic i aplicar-lo adaptat a les pròpies circumstàncies. En què consisteix aquest cercle virtuós?

Figura 1. La piràmide de l’estalvi energètic.

Piràmide Estalvi Energètic

.

En primer lloc, cal considerar la piràmide de l’estalvi energètic. Molt sovint ens fixem en mesures d’estalvi molt interessants però que tenen un retorn econòmic a mitjà i llarg terminis, com els plafons fotovoltaics i les lluminàries LED. En canvi, la base de l’estalvi són les mesures sense cost: amb una bona gestió dels edificis i equipaments podem estalviar un 10, 15 o fins a un 20% del seu consum ordinari. Caldrà, per tant, començar amb els estalvis sense cost.

La base metodològica de l’obtenció d’aquests estalvis sense cost és la següent:

• Enfocar-se a la gestió econòmica del vector energètic: es prioritzen tots aquells factors que afavoreixin la reducció de despesa per part de l’Ajuntament: millora de la comptabilitat energètica, inclusió de condicions específiques en els plecs de renovació de concursos de gestió, revisió dels contractes amb les companyies subministradores, etc.

• Començar pels consums més importants: el principi de Pareto també funciona amb els equipaments municipals: el 20% dels edificis consumeixen la major part (fins el 80%) del consum municipal. I com més gran és el consum, més gran és també l’estalvi en valor absolut.

• Monitoratge dels consums en temps real sobre plataformes on-line: no es pot gestionar allò que no es pot mesurar. Es planteja la instal·lació de sistemes de mesura telemàtica de les escomeses dels equipaments de major consum a fi d’obtenir una corba de consum hora a hora. Els comptadors fiscals de la companyia tenen dades històriques de 6 mesos, amb les quals es poden començar els anàlisis d’eficiència energètica des del primer dia. La corba de consum en continu permet millorar la diagnosi del funcionament de les instal·lacions, la detecció de consums anòmals, etc. A la vegada, facilita la validació dels estalvis: possibilita la verificació de forma immediata dels estalvis assolits pels canvis executats en la gestió energètica. DEXCell Energy Manager  és una excel·lent plataforma de software de seguiment i control dels consums energètics. Proveïda per l’empresa catalana DEXMA , és utilitzada cada vegada més en equipaments municipals.

Figura 2. Corba de consum d’un equipament municipal abans i després d’aplicar mesures d’estalvi sense inversió

grafico3

 

• Treball tècnic de detall de diagnosi i propostes d’estalvi en equipaments en paral·lel a la planificació global: l’aplicació immediata de mesures d’estalvi en gestió permet identificar aquelles que obtenen millors resultats per posteriorment extrapolar-les als diferents tipus d’equipaments.

• Amb divulgació i implicació dels usuaris: la visualització de les corbes de consum facilita la implicació dels tècnics i gestors, amb l’objectiu d’aconseguir un aprenentatge organitzacional que permeti gestionar cada cop millor els edificis.

.
El cercle virtuós de l’estalvi energètic es basa en la reinversió parcial o total dels estalvis aconseguits, de manera que la gestió energètica no suposi cap cost per a l’Ajuntament. En concret:

• Els primers estalvis mitjançant canvis en comptabilitat energètica poden finançar petites inversions de monitoratge de consums i una primera assistència tècnica per fer canvis en gestió sense inversió.

• Amb el monitoratge de consums es poden aprofundir els canvis en gestió sense inversió i els estalvis associats.

• Aquests estalvis permeten finançar l’aplicació de mesures que requereixen poca inversió i tenen un retorn econòmic a curt termini. A la vegada, s’aprofundeixen els estalvis.

• En paral·lel, cal consolidar un quadre de comandament i un sistema de gestió energètica que faci un seguiment continu de mesura i verificació d’estalvis.

• Els nous estalvis financen mesures d’inversió amb retorn a mitjà i llarg terminis, que produeixen més estalvis, i així successivament.

Aquest cercle virtuós de l’estalvi energètic es pot aplicar al conjunt d’equipaments i edificis municipals o a un sol equipament si el seu consum és molt important. Estudi Ramon Folch (ERF), junt amb DEXMA, han assolit una llarga llista de cassos d’èxit en tot tipus d’equipaments, entre els quals destaquen una desena de piscines cobertes, pavellons esportius, biblioteques i edificis administratius, així com grans equipaments culturals, com el CCCB o el MACBA.
.

Cas d’èxit. El Pla director d’estalvi energètic de Sant Boi de Llobregat

ERF va guanyar l’any 2013 la licitació per elaborar el Pla director d’estalvi energètic de Sant Boi de Llobregat. Amb les premisses anteriors, durant l’elaboració del Pla es va fer monitoratge utilitzant l’eina DEXCell Energy Manager i canvis en gestió immediats en 4 equipaments municipals, una revisió energètica específica de 12 equipaments esportius més i una diagnosi general de fins a 79 edificis municipals. A partir d’aquesta informació, es va plantejar un Pla per aconseguir un 15% d’estalvi econòmic global en 3 anys, mitjançant 49 accions concretes que abasten mesures de gestió, divulgació i inversions amb retorn a curt termini. El Pla s’està executant òptimament, amb l’obtenció d’estalvis importants, d’acord amb el previst. Podeu consultar-lo íntegrament a: PLA DIRECTOR D’ESTALVI ENERGÈTIC DE SANT BOI DE LLOBREGAT

Per a més informació podeu veure un webinar sota demanda al link següent: WEBINAR DEXMA

.

Iván Capdevila
Ivan Capdevila
Director
ERF – Estudi Ramon Folch i Associats

 

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

..

.

.

 

 

 

 

 

Comments
2 Responses to “EL CERCLE VIRTUÓS DE L’ESTALVI ENERGÈTIC EN EDIFICIS MUNICIPALS (El cas de Sant Boi de Llobregat)”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] ERF director, Ivan Capdevila, lets us know through the Blog d’Ajuntaments Impulsa what does the virtuous cycle of energetic saving consist on in a more detailed way. Moreover, you […]

  2. […] director de ERF, Ivan Capdevila, nos hace saber mediante el Blog d’Ajuntaments Impulsa en que consiste el círculo virtuoso del ahorro de energía de una manera más detallada. Además, […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: