EL RIPOLLÈS ARRIBA A 600 TONES DE PRODUCCIÓ ANUAL DE BIOMASSA

biomassa Ripollès

El Consorci d’Espais Naturals d’Interès Natural del Ripollès (CEINR) produeix 600 tones d’estella anuals per a 7 instal·lacions 100% públiques de la comarca. Les destinacions estan ubicades a Llanars (xarxa de calor), Planoles, Vallfogona de Ripollès, dues a Ribes de Freser (instal·lació del CEINR i la xarxa de calor), Ripoll i Campdevànol. Fa poc també s’ha començat a subministrar la instal·lació que s’ha posat en funcionament a la comissaria dels mossos d’esquadra de Ripoll.

Les 600 tones anuals són el principal testimoni del creixement de l’ús de la biomassa al Ripollès com a font d’energia.

La idea de convertir el sotabosc del Ripollès en la font d’energia dels edificis públics i privats va començar el 2008. En aquell any, el Consorci va presentar un pla estratègic. Un any després, va posar en servei una primera caldera per escalfar els equipaments municipals a Planoles, amb un consum de 50 tones anuals. Cinc anys més tard, ara, hi ha calderes a les localitats més importants. El més rellevant, però, és la xarxa de calor que dóna energia a edificis públics i a allotjaments privats.

Per aquest procés és molt important l’emmagatzematge de l’estella: cal disposar d’un espai a l’aire lliure on es porti la fusta verda que arriba al bosc. Aquí es fa el procés d’assecatge, que pot durar uns nou mesos, abans de fer l’estella. En el cas de Llanars, l’Ajuntament ha fet una petició d’ajut econòmic a la Diputació per instal·lar un magatzem d’estella. El pressupost de la inversió és de 42.000 euros, i la subvenció demandada és la meitat de l’import.
.
Perspectives de creixement

Si es duen a terme les previsions, la demanda d’estella es duplicarà. A més de fer energia, l’objectiu és consolidar l’estructura tècnica de l’ens (mecànics experts en calderes) i també la brigada que de manera permanent treballa al bosc. És a dir, crear i consolidar llocs de treball a partir de la biomassa.
.

Font: Ajuntament de Llanars

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: