EL GAS NATURAL. ENERGIA RESPECTUOSA AMB EL MEDI AMBIENT

Ajuntament Impulsa Gas Natural

Les nostres ciutats i pobles, a més d’aportar als seus habitants infraestructures, serveis, habitatge i activitat econòmica, han d’oferir unes condicions ambientals que no siguin agressives amb la seva salut física, tant pels impactes acústics com pels químics, els contaminants en l’aire urbà . Aquests impactes tenen el seu origen en les diferents activitats humanes, tant en les indústries, com en el transport i en l’ús d’edificis, siguin aquests d’ús residencial, terciari o administratius.

En relació amb el primer causant, les indústries, no tenen una incidència elevada en la qualitat de l’aire urbà ja que habitualment es troben a distància dels nuclis urbans, de manera que l’atenció s’ha de centrar en els dos últims orígens de contaminació, el transport i els usos en edificis.

El transport és un dels principals orígens de contaminació urbana, per la contínua i densa circulació de vehicles, tant particulars com professionals, de tipus mitjà i pesat. Pel tipus de combustibles utilitzats, gasolines i gasoils, i per la baixa eficiència dels motors en què es consumeixen, produeixen importants emissions de contaminants com òxids de nitrogen i sofre, monòxid de carboni i els més perjudicials, les partícules sòlides en suspensió, les conegudes com PM10 i PM2.5. A més, l’elevada edat mitjana del parc de vehicles i el seu baix nivell de manteniment incrementen aquest impacte contaminant.

Des de les administracions locals ja es prenen mesures per atenuar aquests impactes, com són les mesures de mobilitat sostenible, tancaments parcials o totals dels centres urbans al trànsit rodat i la potenciació del transport públic. Addicionalment l’ús del gas natural per a vehicles, l’anomenat GNC, dóna suport a la millora d’aquesta situació.

Ja són moltes les ciutats espanyoles que disposen d’autobusos de transport urbà i de recollida de residus urbans que funcionen amb gas natural, reduint dràsticament les emissions i fins i tot el nivell de soroll associat, un fet important especialment en aquells serveis realitzats en horari nocturn. Avui també està en continu creixement l’ús del GNC en el servei de taxi, en flotes de repartiment i fins i tot en vehicles particulars, amb una xarxa cada vegada major d’estacions de servei d’aquest combustible.

Respecte a l’ús dels edificis, aquests demanen cada vegada més energia ja que el nivell de confort que demanden els seus ocupants és més gran i per cobrir aquests serveis cal el consum de combustibles que impacten en el medi ambient.

Aquí l’ús del gas natural produeix una millora espectacular si la comparem amb les altres opcions habituals, el gasoil i la biomassa. Les actuals calderes de gas natural no emeten òxids de sofre, l’emissió d’òxids de nitrogen es troba dins de les màximes exigències europees i per altra banda, per la qualitat de la seva combustió, lògica quan es produeix una combustió entre dos gasos, el gas natural i l’oxigen, pràcticament no produeix monòxid de carboni i no s’emeten ni PM10 ni PM2,5. Fins i tot els actuals nivells d’emissió permesos seran reduïts amb l’entrada en vigor l’any 2017 del reglament d’ecodisseny per als equips que utilitzen aquesta energia, aprovat i publicat per la UE.

En contraposició, l’ús d’altres energies, com la biomassa, no té a Espanya una exigència reglamentària sobre les emissions màximes de cada tipus de contaminants en les seves calderes i a Europa no s’està assolint un acord sobre el reglament d’ecodisseny específic per a aquests productes, per la impossibilitat d’arribar a les calderes uns nivells acceptables d’emissió, especialment pel que fa a òxids de nitrogen i partícules sòlides. Davant d’aquesta dificultat en obtenir un acord en aquests criteris de qualitat, fins i tot es planteja que l’entrada en vigor d’aquest últim Reglament d’ecodisseny s’endarrereixi des de l’any 2018, inicialment indicat en la seva proposta, a l’any 2022.

Respecte a l’ús del gasoil-C, aquest està acollit al mateix reglament d’ecodisseny que les calderes que usen gas natural, però per la seva composició i el seu estat líquid, acaben produint nivells d’emissions molt més importants que les del gas natural.

"Amb gas natural l'aire de la meva ciutat està més net"

“Amb gas natural l’aire de la meva ciutat està més net”

En conclusió, quan parlem de qualitat ambiental i de la nostra ciutat, no ens hem de restringir a parlar d’impactes globals, és a dir, de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, com és el CO2, sinó que hem de focalitzar en aquells impactes de tipus local, els contaminants, que afecten a l’aire que respirem. En aquest entorn es pot dir clarament que “amb gas natural l’aire de la meva ciutat està més net”.

Però no oblidem l’aspecte econòmic. El condicionament d’edificis per dotar de calefacció, aigua calenta sanitària i refrigeració requereix de sistemes tèrmics que necessiten unes inversions inicials per instal•lar o reposar els existents i produeixen un cost continu per l’energia consumida en el seu ús. Com que els recursos econòmics de la propietat de cada edifici són finits, una gestió adequada porta a la recerca de solucions que minimitzin aquests costos.

En aquest sentit, instal·lar sistemes energètics que utilitzen gas natural com a energia principal és la solució més rendible. Uneix les tres característiques que més s’aprecien: economia del combustible; cost inicial de l’equipament, menor al d’altres opcions energètiques; i la fiabilitat d’ús. Tot això unit al seu caràcter d’energia distribuïda, fa innecessari qualsevol tipus de dipòsit o emmagatzematge al local on s’usa.

En conclusió, millorar l’impacte ambiental dels edificis és necessari i realitzar-lo amb sistemes que utilitzen gas natural com a energia, millora la seva rendibilitat i facilitat d’assumir la inversió inicial. Al mateix temps, millora la qualitat de l’aire del seu entorn i constitueix d’aquesta manera una solució òptima, tant per la propietat com per al medi ambient.

.
foto 3

José Manuel Domínguez Cerdeira
Responsable de Prescripció
Direcció de Promoció del Gas
Gas Natural Distribució SDG
.

.

NOTA: (NOMÉS PER AJUNTAMENTS)

A VEGADES ÉS DIFÍCIL ACCEDIR A AQUESTES GRANS EMPRESES PER DEMANAR INFORMACIÓ ESPECÍFICA, AJUNTAMENT IMPULSA ET POSA EN CONTACTE DIRECTE AMB UN GESTOR DE GAS NATURAL PER QUALSEVOL CONSULTA QUE VULGUIS FER

Truca al 902212211 i fes referència que truques de part d’Ajuntament Impulsa perquè et passin directament.

.

.

.

.

.

.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: