ELS AJUNTAMENTS CONFIEN EN L’EMPRENEDORIA PER LA RECUPERACIÓ ECONÒMICA

Emprenedoria - Ajuntament Impulsa

L’emprenedoria s’ha convertit en una via comú de molts municipis per encarrilar la sortida de la crisi. Des de programes de formació, fins i tot a les escoles, assessorament, premis o bé la creació d’espais per a emprenedors, són nombroses les iniciatives que s’han posat en marxa amb l’objectiu de generar ocupació i dinamitzar el teixit econòmic.

Fent un símil bursari, hauríem de dir que l’emprenedoria cotitza a l’alça. No només a Catalunya sinó a tot el món. Tan sols cal fer un cop d’ull a les notícies dels mitjans i als perfils professionals més reconeguts per veure com la figura de l’entrepreneur, com es diu en anglès, ha proliferat i molt els últims anys. Un perfil que s’associa a l’èxit i que s’ha convertit aquí, a causa de la crisi, en una necessitat més que en una moda, sobretot entre aquells ajuntaments que han apostat per estimular l’aparició d’emprenedors que puguin, amb la seva capacitat de lideratge, crear noves empreses i dinamitzar l’activitat econòmica del municipi.

De fet, l’emprenedoria sempre ha existit el que passa és que abans es parlava d’empresaris i ara d’emprenedors. El que sí ha canviat és la seva visibilitat i reconeixement social per la capacitat de generar ocupació, i també la implicació de les administracions i els ajuntaments en fomentar l’emprenedoria i abonar el terreny per a l’aparició de noves empreses. Tot amb l’objectiu compartit de “canalitzar i convertir la iniciativa emprenedora i talent en oportunitats de negoci i creixement del territori”, com declara Javier Villamayor, tinent d’Alcalde de Treball i Activació Econòmica de Tarragona al web de Tarragona Impulsa, que compta amb un servei d’empresa que contribueix a desenvolupar nous projectes empresarials a través de programes com YUZZ i Sinèrgies.

Però si a Catalunya hi ha un referent en la creació de noves empreses i emprenedors d’èxit és sens dubte Barcelona Activa, organisme que ha propiciat la creació de “més de 10.000 projectes empresarials assessorats des de 1999”, com diu al seu web. Barcelona Activa compta amb diferents centres a la Ciutat Comtal, entre els quals un espai de coworking, i dóna serveis com formació en creació i gestió d’empreses, assessorament, l’elaboració del pla d’empresa, la realització de tràmits i programes a mida de cada empresa.

Més enllà de l’àmbit estrictament empresarial, l’emprenedoria s’ha convertit en matèria d’interès pedagògic i s’ha fet arribar a les escoles de municipis com l’Hospitalet de Llobregat i Sant Quirze del Vallès, concretament al cicle superior d’Educació Primària gràcies al programa “Cultura emprenedora a l’escola”, de la Diputació de Barcelona. “Els nens hauran de crear una cooperativa, des de donar-la d’alta fins a gestionar un microcrèdit, i acabaran fent-ne una presentació en un espai públic”, explica Sònia Bartrés, coordinadora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès. Aquest ajuntament a més ha engegat el programa “Be an entrepreneur” on una cinquantena d’alumnes d’ESO i de Batxillerat de l’Institut Sant Adrià desenvoluparan una idea de negoci. El municipi vallenc incentiva també l’aparició d’emprenedors entre els alumnes universitaris amb tallers sobre creativitat i creació d’empreses. Tot amb l’objectiu de “sensibilitzar a la població de la importància d’esdevenir emprenedor” però també “d’invertir en el talent del municipi per retenir-lo”, com explica Bartrés.

Un altre dels camins per incentivar l’emprenedoria són els premis, que han proliferat els últims anys i que són un clar estímul a l’emprenedoria i serveixen per reconèixer i premiar la capacitat d’emprendre i d’idear de nombrosos projectes empresarials d’arreu de Catalunya. D’entre aquests, podem esmentar per la seva trajectòria i nivell de participació els Premis Emprenedors Alt Empordà, organitzats per l’Ajuntament de Figueres, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, el Fòrum Imagina, el Setmanari de l’Alt Empordà i l’Associació de Joves Empresaris de Girona, i els  Premis Innovacat, promoguts per l’Oficina de Promoció Econòmica de Manlleu amb el suport de grans empreses com Bon Preu, Benito Urban, Girbau, Casa Tarradellas i La Farga Group.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: