ELS AJUNTAMENTS PRIORITZEN EL RECICLATGE DE L’OLI USAT

reciclar oli usat

Els últims anys fomentar el reciclatge de l’oli de cuina usat s’ha convertit en una prioritat per a molts municipis a Catalunya. Les escoles també s’han fet seu l’objectiu a través de programes com EDUCO, que proposa la recollida de l’oli domèstic als mateixos centres i la construcció d’una planta pilot per al seu tractament.

“Un litre d’oli pot contaminar 1.000 litres d’aigua”: aquest és el missatge dissuasiu de les nombroses campanyes de conscienciació institucionals engegades els últims anys per fomentar el reciclatge de l’oli de cuina usat i evitar que es llenci. Les accions, acompanyades de campanyes de comunicació, han estat orientades a informar dels beneficis de reciclar aquest residu però també a facilitar la seva recollida a la població amb la instal·lació de contenidors, com es va fer a Lleida l’any passat en què es van recuperar més de 2.600 litres d’oli en tres mesos o com s’ha dut a terme més recentment al municipi de Súria. Hi ha qui ha buscat fórmules més imaginatives per incentivar l’usuari, com Sant Adrià de Besòs on els veïns podien aconseguir fins a un 14% de reducció de l’import de la taxa metropolitana de tractament de residus si reciclaven l’oli. També s’han apuntat al reciclatge fins a 90 municipis tarragonins, on s’han posat en marxa tallers per a grans i petits i punts d’informació gràcies a la campanya “El teu oli ens mou” de la Diputació de Tarragona. De fet, molts ajuntaments, com el de Vic, informen als seus webs sobre què cal fer per reciclar l’oli a casa i els efectes nocius de no fer-ho.

La conscienciació sobre el reciclatge de l’oli domèstic també ha arribat a les escoles a través del projecte ‘EDUCO, Educació Olis Usats Biodièsel’, un programa en el qual participen una quarantena de centres de 9 comarques catalanes (Alt Penedès, Anoia, Bages, Berguedà, Garraf, Osona, Solsonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental), uns trenta municipis i un centenar d’escoles de primària i secundària. El projecte busca informar als alumnes i a les famílies sobre la importància de recuperar l’oli usat de cuina per la producció d’energies renovables -de fet, els mateixos centres actuen com a punt d’emmagatzematge- però té també objectius concrets: des de dissenyar l’envàs per a aquesta funció fins a la construcció d’una planta pilot per al tractament de l’oli; o bé promoure la inserció laboral de persones amb exclusió social. Compta amb finançament europeu i forma part del programa LIFE+.

Però on va a parar tot aquest oli i com es reaprofita? L’oli reciclat de cuines domèstiques acaba a la deixalleria abans que el reculli una empresa, homologada per l’Agència de Residus de Catalunya, que realitza la mateixa funció entre grans productors d’aquest residu com restaurants, hotels, serveis de càtering, hospitals i escoles abans de comercialitzar-lo a una de les plantes de producció de biodièsel que hi ha a Catalunya. Es tracta d’un “servei que originalment era de pagament, llavors va passar a ser gratuït i ara som nosaltres que paguem en funció de l’oli recollit”, explica Carme Salleras, responsable de Sersall, empresa dedicada a la recollida de residus de Castelló d’Empúries. Salleras posa de manifest l’increment de la competència dels últims anys al sector i denuncia l’aparició d’empreses que donen el servei sense estar acreditades per l’administració “aprofitant que ara no fa falta la inversió inicial que t’obligava la llei”. Respecte la instal·lació de dipòsits de recollida a la via pública, dubta de l’eficàcia de la mesura per la falta de civisme i sensibilització: “Potser en un país com Suècia sí que funcionaria però en una societat com la nostra és més complicat”. Sersall haurà recollit aquest 2013 unes 200 tones d’oli de cuina usat, un 10% més que l’any passat, un increment que s’atribueix sobretot “a la incorporació de nous usuaris més que a l’augment del residu per part dels ja existents”.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: