INVERTIR O NO INVERTIR, AQUESTA ÉS LA QÜESTIÓ

invertir en il·luminació Ajuntament Impulsa

Segons alguns experts el no invertir en eficiència energètica pel que fa a l’enllumenat públic suposa pèrdues directes pels Ajuntaments. Així ho afirmava Josep Barberillo, Gerent de l’enginyeria GESA en la jornada sobre eficiència energètica i autoconsum celebrada a Castelldefels.

I és que la gràfica que va presentar l’enginyeria no podía ser més concluent (clicar per veure en gran):

Gràfic Gesa - Ajuntament Impulsa

Gràfic Gesa Enginyeria

.

..

.

.

.

.

.

.

Però quan no hi ha capacitat d’inversió què podem fer?

• Una bona solució són els contractes ESE i rènting. Aquestes solucions permeten l’aplicació del Reglament d’Eficiència Energètica així com la incorporació de noves tecnologies.

• Suposen un estalvi econòmic immediat a curt termini (des d’un 10% a l’inici del contracte) i elevat a mig termini. Les operacions són viables autònomament, sense necessitat de rebre cap tipus de subvenció. A més, aquests estalvis es veuen incrementats si tenim en compte l’increment constant actual del preu de l’energia.

• Tant en el cas del rènting com de la ESE, la modernització de la instal·lació i el compliment del Reglament d’Eficiència Energètica suposa una reducció del consum energètic que permet finançar la inversió.

• A més s’aconsegueix reduir les emissions de CO2 en més d’un 60%, des del primer moment.

.

Quins són els passos a seguir?

Per tal d’assegurar la viabilitat tècnica i econòmica de l’operació és important disposar d’una assessoria tècnica independent que aporti el suport i l’atenció especialitzada necessària per establir les bases a mesura  que es desenvoluparà tot el projecte. Aquesta experiència en estalvi i eficiència energètica fa que s’avaluïn correctament tant les mesures adequades d’estalvi energètic com l’estalvi d’energia realment aconseguit al final de cada any.

Aquest assessorament tècnic independent inclou:

• Auditoria de la instal·lació: realització del inventari o validació d’inventari existent i detecció d’oportunitats de millora.

• Projecte executiu d’adequació: determinació de la reducció de costos a assolir i de les característiques futures de la instal·lació, així com de l’explotació, operació i manteniment de la mateixa.

• Definició de les prestacions que inclourà el contracte. En la modalitat ESE trobem les prestacions P1 a P6 que inclouen: la gestió energètica, el manteniment, la garantia total, la millora i gestió de les instal•lacions, inversions en estalvi energètic i treballs complementaris (P1 a P6).

• Simulació dels diferents escenaris financers possibles. Determinació dels paràmetres: VAN, TIR i PAYBACK, tenint en compte que en el cas que hi hagi subvencions aquestes revertiran directament a l’Ajuntament.

Podem concloure que el que és cert, és que si un Ajuntament té un enllumenat obsolet i no pren mesures per millorar l’eficiència energètica, continuarà amb la mateixa despesa elevada i no optarà a cap tipus d’estalvi a mig termini

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: