EL VEHICLE ELÈCTRIC, UN FUTUR JA PRESENT A CATALUNYA

El vehicle elèctric és una opció i un mercat en ràpida expansió. És una oportunitat que han d’aprofitar tant usuaris privats com administracions i com no el mateix sector industrial que gira al voltant d’aquestes tecnologies: fabricants de cotxes, venedors, tallers, fabricants de components, etc. També és una opció que encamina al joves a trobar una sortida laboral molt llaminera, innovadora i amb garanties de continuïtat.

Segons paraules de Victor Puig, Director General de Jowle Power, empresa especialista en mobilitat urbana elèctrica, “el vehicle turisme no arribarà a l’usuari particular fins el 2016 com a mínim. No hi ha infraestructura de recàrrega  per atendre una mínima demanda. En quant al vehicle industrial i autobús, anirà creixent a ritme ràpid, aquest segment es mou, tot el que siguin flotes captives, és a dir, vehicles que dormen cada nit al mateix lloc, la seva demanda puja i pujarà”.

Al 2010 es va generalitzar la comercialització d’aquest tipus de vehicle, i es calcula que en 2 anys, al 2014  es vendran més d’un milió de vehicles elèctrics a tot Espanya. De fet, el Govern d’Espanya acaba d’aprovar el 24 de Febrer, ajudes de 10 milions d’euros per la compra de vehicles elèctrics al 2012. El Ministeri d’Indústria,  Energia i Turisme subvencionarà un 25% del preu de venda abans d’impostos del vehicle. Aquestes ajudes es concediran a aquelles sol·licituds presentades de l’1 de Gener al 30 de Novembre del 2012. Es podran beneficiar d’aquestes ajudes les persones físiques, autònoms, empreses, administracions públiques i societats o entitats que tinguin consideració de caràcter públic estatal, autonòmic o local ( http://www.minetur.gob.es)

A Catalunya, que no disposa de recursos fòssils significatius, és urgent desenvolupar polítiques que redueixin de forma radical la seva dependència i portin el model energètic actual del país a un nou model energètic sostenible. Així doncs el Govern de la Generalitat de Catalunya proposa un seguit de mesures que han de permetre assolir l’objectiu de 76.000 vehicles elèctrics per a l’any 2015, a través de l’Estratègia d’Impuls del Vehicle Elèctric a Catalunya (IVECAT).

L’estratègia està orientada a assolir els següents objectius:

 Assolir un parc de vehicles elèctrics de 76.000 unitats l’any 2015.

Desenvolupar una xarxa de punts de recàrrega adient per la ciutadania a través del desplegament d’infraestructura pública de recàrrega, i l’assignació d’ajuts per la instal·lació de punts de recàrrega d’accés privat. Es preveu dotar d’una infraestructura de recàrrega normal i d’accés públic de 1.520 punts de recàrrega al carrer i 6.080 soterrats en aparcaments públics, i presents en 60 municipis de tota Catalunya.

Adaptar la legislació per tal d’eliminar les possibles barreres regulatòries pel desenvolupament del vehicle elèctric així com per garantir la seva seguretat i respecte al medi ambient.

 Assegurar que la introducció del vehicle elèctric es realitzi de forma que es maximitzin els beneficis per l’entorn des del punt de vista energètic, mediambiental i econòmic, promovent la recerca i totes aquelles actuacions que es considerin necessàries.

 Consolidar una base productiva sòlida i competitiva amb capacitat de lideratge en el mercat i que inverteixi en R+D+i en el marc de l’Estratègia Catalana d’Automoció.

 

Les bondats del vehicle elèctric

El vehicle elèctric és menys agressiu perquè cuida l’arquitectura urbana i respecta la qualitat de l’aire. A més ocupa menys espai i s’adapta millor a la ciutat.

També és una opció atractiva per la butxaca del consumidor, el qual ara com ara només li preocupa el grau d’independència que permeten les seves bateries, tema sobre el qual s’està investigant per millorar al màxim l’eficàcia.

El vehicle elèctric presenta una sèrie d’avantatges i oportunitats pel desenvolupament d’una mobilitat sostenible a les nostres ciutats, per l’ús de noves tecnologies, per una millor integració de les energies renovables i pel re-posicionament de la indústria de l’automòbil.

El vehicle elèctric pot ser un complement molt important per la reducció de la dependència dels combustibles, per una major integració de les energies renovables, per un augment de l’eficiència energètica en tota la cadena energètica, per l’optimització i eficiència del sistema elèctric mitjançant eines de gestió de la demanda, per una reducció de la contaminació atmosfèrica en els nuclis urbans i la conseqüent reducció dels seus efectes sobre la salut, i una oportunitat d’augment de competitivitat per part del teixit industrial català.

Com es fa la recàrrega del vehicle elèctric?

El fet que els vehicles s’hagin de carregar en pocs punts específics, com és el cas de les benzineres, ja és cosa del passat. Actualment, podem aprofitar el temps que el vehicle està estacionat per carregar les bateries.

L’estacionament dels vehicles es pot fer en diferents llocs com la vía pública, pàrkings públics, parkings privats comunitaris o individuals. Per això hi ha solucions diverses com les de l’empresa Circutor, una de les principals empreses europees fabricant d’equipaments d’Eficiència Energètica Elèctrica, amb seu a  Viladecavalls, que ha desenvolupat diferents sistemes que donen solucions per cada tipus d’aparcament.

A continuació us mostrem com és la recàrrega dels vehicles elèctrics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: