BANDA AMPLE SENSE FILS I SEGURETAT PÚBLICA: EL BENEFICI DE LES XARXES MUNICIPALS SENSE FILS PER A LA SEGURETAT CIUTADANA I LA PROSPERITAT DE LA SOCIETAT

banda ample
 

Que el món ha canviat ho sabem tots, però tot i així encara tenim indicadors anacrònics per mesurar la riquesa d’un territori, en funció del número de vehicles per exemple. Ahir en un col·loqui d’alcaldes de la província de Girona, on Ajuntament Impulsa hi va estar present, l’ Il.lm. Sr. Carles Puigdemont, alcalde de Girona afirmava que “s’han de començar a buscar nous indicadors de competitivitat, com ara l’accés a banda ampla d’internet”. Així que Ajuntament Impulsa continua donant informació rellevant a través d’aquest nou post de temes com aquest que han de ser el nostre futur.

Les grans xarxes per a àrees metropolitanes s’estan convertint en una eina cada vegada més important per proveir serveis públics i garantir la seguretat pública. Les xarxes de banda ampla sense fils no només han provat que són una eina molt eficaç per donar suport a la creixent demanda de comunicacions de dades, veu i vídeo a les grans ciutats i àrees suburbanes, també s’han convertit en un element crític per prevenir el crim i poder donar una ràpida primera resposta a les situacions d’emergència o de seguretat pública. Els organismes governamentals i els municipis fan servir els avantatges de la banda ampla sense fils per adoptar un enfocament orientat cap a la ciutat segura amb capacitats centralitzades de resposta i gestió d’ emergències, amenaces, atacs, desastres naturals, crim o accidents a escala industrial. En poques paraules, poder comptar amb una infraestructura de comunicació eficaç s’ha convertit en la pedra angular de la gestió municipal eficient, a més d’un factor crucial per mitigar danys i salvar vides en situacions extremes.

Els projectes de ciutats segures consisteixen en desplegaments de xarxa municipal l’objectiu de la qual és millorar la seguretat pública. Una vegada que la xarxa estigui desplegada, el municipi pot gaudir del seu valor afegit i utilitzar-la per promoure el desenvolupament econòmic, augmentar l’ excel·lència educativa, atraure inversions financeres, proporcionar serveis municipals i finalment millorar la qualitat de vida dels ciutadans. A més, les mateixes xarxes municipals, ideals per al desplegament d’una ciutat segura, ofereixen oportunitats de generar beneficis com ara el control del trànsit i seguretat viària, lectura automàtica de comptadors i serveis electrònics per als ciutadans entre d’altres.

La banda ampla sense fils facilita el desplegament de xarxes municipals que funcionin de forma més eficaç. La tecnologia sense fils en aquests casos proporciona més flexibilitat superant les limitacions de la banda ampla per cable. Quins són els principals reptes i avantatges de les xarxes municipals en línia amb les necessitats tecnològiques del sector públic?

La ciutat sense fils i segura del segle XXI: amb WiMAX sí es pot!

El desenvolupament d’una xarxa municipal propietària crea oportunitats per desplegar una gran quantitat d’aplicacions i serveis que poden generar ingressos reals per a l’administració pública, millorar els serveis a disposició dels residents, reduir les despeses municipals i garantir un important retorn de la inversió. Amb una xarxa propietària de seguretat pública, la ciutat pot controlar el trànsit, definir les prioritats i assegurar-se que la xarxa estigui sempre disponible per a les aplicacions crítiques quan sigui necessari. A més, les xarxes privades costen menys respecte a les xarxes arrendades.
 
Desplegar aplicacions sense fils de seguretat pública requereix una infraestructura de xarxa fiable amb alta capacitat i baixa latència per garantir la qualitat de les aplicacions de vídeo, dades i veu. Les xarxes de cable existents, en la majoria dels casos, no van ser dissenyades per servir aplicacions de seguretat que necessiten gran ample de banda, proporcionen mobilitat fiable o habiliten noves connexions múltiples de desplegament a gran escala.

Els municipis que despleguen projectes de seguretat pública poden implementar un ampli rang d’aplicacions que aprofitin la mateixa infraestructura per al benefici de tots els ciutadans i que ofereixin serveis municipals que generin ingressos a través de l’ús de la mateixa xarxa. Entre les aplicacions de seguretat es troben els sistemes d’alarma i alerta de seguretat pública, circuits de videovigilància, control de trànsit intel·ligent i d’accessos i seguretat de transport. Altres aplicacions que milloren la qualitat de serveis que proveeix un municipi i que es desenvolupen sobre la mateixa xarxa propietària inclouen la lectura automàtica de comptadors, accés municipal, gestió i mobilitat del personal de l’ajuntament, serveis electrònics (e-salut, e-educació) i accés a Internet residencial.

Principals requisits per a la tecnologia i infraestructura sense fils

Assegurar la seguretat d’una ciutat pressuposa interconnectar i gestionar de forma invisible el treball de departaments independents com els cossos d’ordre públic, unitats de bombers de primera resposta, Serveis Mèdics d’Emergència, hospitals, forces del govern i interfícies civils, juntament amb una encara més àmplia matriu de dispositius, necessitats i consideracions de seguretat.

Per la seva inherent flexibilitat i facilitat d’implementació, les tecnologies sense fils com WiMAX i les xarxes mallades Wi-Fi/WiMAX són les que millor responen a la majoria dels requisits per als desplegaments de xarxes d’aplicacions i seguretat pública. Una vegada que una estació base estigui operativa pot proporcionar serveis a una àrea de fins a diverses dotzenes de quilòmetres usant tan sols una CPE (Customer Locals comercials Equipment) i una font d’energia. Els equips perifèrics, com càmeres de vídeo, sensors i ordinadors es connecten a la CPEs i les dades entre ells són fàcilment transferides. A més, les tecnologies sense fils faciliten els canvis i l’expansió del desplegament, com ara la instal·lació de noves CPEs o alteracions en la ubicació dels mateixos.

L’elecció de la tecnologia més apropiada és només una peça del mots encreuats i els municipis necessiten solucions extrem a extrem que permeten una integració invisible entre tots els elements del projecte. Per això, l’administració pública ha de considerar diversos factors clau quan avaluï les opcions d’infraestructura a adoptar. Aquests inclouen l’amplitud i profunditat de les solucions (incloent productes per a bandes llicenciades o exemptes de llicència), el grau en què les solucions estan optimitzades específicament per seguretat pública i connectivitat sense fils municipal, i la seva capacitat per suportar i permetre ingressos addicionals a través de aplicacions comercials i serveis per a un atractiu retorn de la inversió.

L’avantatge sense fils WiMAX

Les xarxes de banda ampla sense fils WiMAX creen un nou entorn més eficient de treball per als cossos de seguretat pública, al mateix temps que permeten estalviar costos i optimitzar l’ús del capital humà existent. Els sistemes sense fil enllacen diverses aplicacions i sistemes de la ciutat en una xarxa que és independent de la infraestructura terrestre. Això permet un accés de banda ampla mòbil i en temps real a bases de dades crítiques, serveis de veu invisibles, vídeo cobertura en directe des de càmeres de vigilància col·locades en llocs geogràficament distants, i molts altres serveis en una xarxa única i fiable que també proporciona banda ampla mòbil als funcionaris fora de l’oficina i en moviment.

Desplegar una xarxa rendible que doni suport a aquestes qüestions en un període de temps relativament curt planteja diversos reptes importants que poden ser resolts triant la tecnologia de banda ampla sense fils i infraestructura correctes. La banda ampla sense fils WiMAX supera els obstacles físics del cable, proveeix estalvi de despeses, facilitat d’ instal·lació i re-col·locació i suposa una inversió inicial i uns costos de manteniment relativament petits. En termes temporals, un enllaç sense fils de 15 km pot estar instal·lat i plenament operatiu en qüestió d’hores. A més, els retards burocràtics es poden evitar fent servir bandes de freqüències no llicenciades. En els casos en què s’usa una banda de freqüència llicenciada, només es necessita una única aprovació per cobrir una regió sencera en comptes d’aprovacions individuals per a cada enllaç a la ciutat, que és el que succeeix en el cas de les solucions per cable . Amb el 100% de la connectivitat de propietat privada els tresorers de l’administració pública poden evitar les sistemàtiques i incontrolables despeses de les línies E1/T1/xDSL llogades.

La banda ampla sense fils WiMAX ofereix flexibilitat per proveir serveis quadruple play (veu, mòbil, vídeo i dades) al mateix temps que sempre està llesta per als successos inesperats com accidents, focs, escenes de crims, atacs, o esdeveniments esportius especials, ral·lis, celebracions municipals, actes socials, etc. La escalabilitat de la banda ampla sense fils la converteix en l’elecció ideal en termes de capacitat d’ample de banda, expansió geogràfica i possibilitat d’ampliació a nous llocs. Per exemple, els models actualitzables de programari “paga a mesura que creixes” són part de la infraestructura de xarxa avançada WiMAX.

 
*Les dades tècniques han estat facilitades a Ajuntament Impulsa per Gonzalo Savoini, Iberia Channel Manager, Alvarion.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: