CONTRA LA CRISI, BIOMASSA
Sabies que, segons estudis d’ Avebiom, una ciutat de 10.000 habitants i 4.000 habitatges, que necessita cobrir la seves necessitats d’energia tèrmica amb una potència de 60 MW, generarà 9 llocs de treball si es recorre al gasoil i 135 si es decanta per la biomassa?. A més aquests llocs de treball són directes i la majoria locals.
L’ús de la biomassa com a font d’energia local, permet un estalvi superior al 40% respecte als combustibles d’origen fòssil.
Al nostre territori tenim un gran potencial per explotar la biomassa amb finalitats tèrmiques i elèctriques, la qual cosa permet reduir la dependència energètica de l’exterior al mateix temps que permet subministrar energia a uns preus inferiors. Per això és important que els Ajuntaments vagin implementant aquesta cultura.
Tenim encara un llarg camí per endavant. Mentre Àustria per exemple instal•la 60.000 calderes de biomassa, Espanya n’ instal•la 3.000. Suposant que s’ arribessin a instal•lar 40.000 calderes es podrien crear 8.000 llocs de treball.
On es pot utilitzar la biomassa:
En un nou projecte o rehabilitació on el nou codi de construcció civil obliga a l’ús d’energies renovables
• Per calefactar piscines descobertes (està prohibit fer-ho amb combustibles convencionals)
• En un edifici que necessita substituir la caldera existent
• En instal•lacions amb grans consums de combustible
• En indústries on es puguin aprofitar els residus industrials com biomassa
• Centres en els que es vulgui evitar emissions nocives procedents de la combustió de combustibles fòssils, per exemple: escoles i hospitals.
Tipus de biomassa
Forestal:
• Residus d’explotacions forestals (permetent a més la neteja de comunals)
• Residus industrials (fàbriques de mobles, fusters, etc.)
• Cultius energètics (cards, pollancres, etc.)
Agrícola:
• Residus de cultius agrícoles (cards, palla, etc.)
• Residus industrials (closques d’ametlles, pinyes, ossos d’ oliva, etc.)
Pellet:
• El pellet te forma de pinso i està fet de serradures premsades. El pellet no pot contenir cap tipus d’additiu ja que aquests poden fer malbé les calderes.
El Ripollès i l’Alt Urgell unes comarques que ha apostat per aquesta font d’energia
Al Ripollès, Un conveni entre la Caixa i la Diputació de Girona ha permès sumar esforços a la aposta de la Comarca del Ripollès per la biomassa, estan al capdavant el Consell Comarcal i el Consorci d’ Espais d’ Interès Natural (CEINR). L’acord, ha permès posar en funcionament una brigada forestal formada per cinc persones –tres de las quals amb risc d’ exclusió social- per recuperar prats i pastures dels municipis de Llanars, Gombrèn, Pardines, Ogassa, Planoles, Queralbs i Campdevànol
El CEINR treballa en un pla estratègic que contempla la instal•lació d’ unes 25 calderes en 3-4 anys. De moment, ja n’hi ha unes quantes d’instal•lades: pel Casino de Planoles i pel centre de natura; pel centre cívic de Vallfogona; per la piscina de Campdevànol; una xarxa de calor per l’Ajuntament, l’escola i la cooperativa de Llanars; la nova seu del CEINR a Ribes i també una pel centre d’ auto formació de Ripoll.
A l’Alt Urgell, la Fundació Integra Pirineus inicia la prova pilot d’extracció de fusta per a la producció de biomassa.
Des del mes de juliol la Fundació Integra Pirineus ha posat en marxa la prova pilot per tal d’avaluar el potencial d’extracció de fusta per a la producció de pellet. El treball el realitza una brigada forestal formada per quatre persones, tres de les quals les aporta el Consell Comarcal mitjançant plans d’ocupació del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), mentre que el quart treballador ha estat contractat directament per la Fundació.
L’activitat de la brigada, que té lloc a la Vall d’Alinyà, es va iniciar amb un curs de formació per al maneig de moto-serres i ha continuat amb altres tasques forestals per adaptar-se al sistemes de treball propis de l’activitat silvícola. A dia d’avui, la brigada ja ha obtingut els primers recursos forestals per a la futura planta de biomassa.
Les conclusions es tindran a finals d’any i el següent pas serà constituir-se com a centre especial de treball, es a dir, una empresa social formada, majoritàriament, per treballadors amb reconeixement legal de la discapacitat. Per d’aquesta manera poder donar resposta a una necessitat d’aquesta.
La Fundació Integra Pirineus té per objecte contribuir a la inserció social i laboral de persones amb discapacitat i/o malaltia mental, i la constitueixen el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Catalunya Caixa i Enerforest Alt Urgell SL.
Però hi ha més comarques amb potencial
Un estudi encarregat pel Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient (CILMA) conclou que unes 165.000 tones anuals de la biomassa forestal de les comarques gironines són aprofitables per a ús energètic. Situa la Selva, el Ripollès i la Garrotxa com les tres comarques amb més potencial de biomassa forestal i afegeix que, tenint en compte aquestes xifres, es poden abastir fins a cinc plantes de cogeneració mitjanes com a màxim a la demarcació, amb un consum inferior a les 30.000 tones anuals cadascuna. L’informe conclou que cal potenciar l’ús de calderes domèstiques i d’equipaments, sobretot en els municipis de gran superfície forestal.
Segons aquestes xifres, es poden abastir fins a cinc plantes de cogeneració mitjanes com a màxim a la demarcació, enlloc de les set que s’havien proposat simultàniament al Ripollès, la Selva, Pla de l’Estany i les Gavarres donat l’elevat cost que es donaria en el mercat forestal gironí i les dificultats de subministrament per al conjunt d’aquestes plantes. L’estudi xifra en 30.000 el límit de tones anuals de consum de les plantes i alerta que en algunes comarques com la Selva, el Ripollès i la Garrotxa ja depassen les 20.000 tones anuals. L’estudi conclou que cal potenciar l’ús de calderes domèstiques i d’equipament, sobretot en els municipis de gran superfície forestal, on es pot arribar a superar les 100 calderes amb unes potències de fins a 300 kW per tal de reduir la dependència energètica exterior, millorar les masses forestals i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic. L’estudi també afegeix que si es fa cas d’aquesta opció, els usuaris poden arribar a disminuir fins a un 40% les factures energètiques.
Així que, ja ho sabeu… a tenir els ulls ben oberts en aquesta energia que és excel•lent pel nostre territori a nivell de sostenibilitat, d’estalvi energètic i de generar ocupació.
Des de l’ajuntament de Ripoll i el Consell Comarcal del Ripollès ja s’ha apostat per la biomassa per escalfar l’anomenat Centre Formatiu del Ripollès, on actualment hi ha la seu de l’Escola Comarcal de Música del Ripollès, el Centre d’Autoformació del Ripollès i on en un futur s’hi ubicarà l’Escola Oficial d’Idiomes. Aquest espai ocupa una superfície de 2.100 metres quadrats.
Des de l’ajuntament veiem molt positiu l’estalvi econòmic que significa poder implantar aquest sistema de calefacció. Amb l’ús de la biomassa tenim la possibilitat de sanejar els boscos aprofitant al mateix temps els recursos que ofereix, per tant és positiu des d’ambdues bandes.
A més no cal oblidar un altre aspecte molt positiu, la pedagogia que es pot fer des de les institucions públiques de cara a l’estalvi econòmic i ecològic.
Des de TRANSGRUAS CIAL oferim maquinaria per biomassa: trituradores i astelladores forestals per manipular la fusta de tamany gran o petit provinent de podes d’arbres, o residus de podes, màquines per la producció de compostatge i màquines que tallen troncs i els converteixen en llenya o astelles (segons el cas) per cremar, que serà utilitzada posteriorment en calderes de qualsevol tamany.
La qualitat de les màquines que oferim, garanteix una excelent qualitat del tall i de l’astella, requisit fonamental pel bon funcionament d’una caldera. La producció d’astelles de mala qualitat pot provocar el mal funcionament d’una central de biomasa amb els conseqüents danys econòmics per la planta. Les màquines fabricades per Pezzolato són capaçes de produir material calibrat, no tan sols a partir d’arbres sinó també a partir d’estaques i branques.