7 CONSELLS PERQUÈ L’INTERNET DE LES COSES NO ES TORNI EN CONTRA TEVA

Consells perquè IOT no es torni contra teva

Sophos Iberia mostra les claus per poder gaudir de l’Internet de les Coses de forma segura.

Al marge de ser un dels termes de moda, l’Internet de les Coses (Iot, per les sigles en anglès) no és més que un altre ordinador connectat a la xarxa, però del que encara sabem poc sobre el programari que executa, si és possible reparar-lo adequadament o fins i tot saber si és del tot segur. Actualment ja hi ha molta gent que disposa a la seva llar de bombetes de llum, joguines, termòstats, càmeres i sistemes de seguretat intel·ligents.

De fet, s’ha estimat que per al 2020 hi hagi més de 26.000 milions (excloent PC, tablets i Smartphone) d’objectes connectats a Internet, segons va estimar en els seus estudis la consultora Gartner. Mentre que la consultora en un altre informe assenyala també que ja per al present 2016 fins a un 43% de les empreses adoptin l’IoT, incrementant en un 50% el nombre d’empreses que se sumin a aquesta nova moda.
Per tot això Sophos Iberia, líder global en seguretat per a protecció de xarxes i endpoints, anuncia 7 consells de seguretat per estar més protegits i poder gaudir de la bogeria de l’IoT sense que aquests dispositius es tornin en contra nostra:

 1. Molts dispositius intel·ligents són compatibles amb les xarxes Wi-Fi per no haver de connectar-los a un smartphone o ordinador cada vegada que es volen utilitzar. Si a casa teva el router Wi-Fi et permet crear xarxes independents com a visitant, és aconsellable crear-ne una i connectar els teus dispositius IoT a aquesta xarxa per mantenir-los connectats però allunyats de la teva xarxa habitual.
  .
 2. Molts dispositius, com les càmeres de vídeo, intenten comunicar-se amb el teu router per obrir forats d’entrada i poder acceptar connexions des de l’exterior. Això fa que sigui més fàcil accedir-hi a través d’Internet, deixant exposats els dispositius a la resta del món. Si és possible, desactiva l’opció Universal Plug and Play (UPnP) al router i en els dispositius Iot, per reduir aquesta exposició. No assumeixis que “ningú es donarà compte” de quan connectes el dispositiu per primera vegada. Hi ha motors de cerca especialitzats que fan possible trobar dispositius línia, vulguis o no ser descobert.
  .
 3. Mantenir el firmware actualitzat en tots els dispositius IOT és tan important com ho és en un PC. Pot portar cert temps esbrinar si hi ha actualitzacions disponibles, però convertir-lo en un hàbit pot ser un petit preu a pagar en favor de la nostra protecció i seguretat.
  .
 4. Tria contrasenyes de forma acurada i anota-les si cal. La complexitat de la clau escollida és important, però també ho és que sigui única. S’han descobert molts dispositius IoT que tenen fallades i permeten que els atacants obtinguin informació sobre la seguretat dels dispositius, com ara la contrasenya Wi-Fi. Recorda: un dispositiu, una contrasenya.
  .
 5. Afavorir que els dispositius puguin treballar sense el núvol. Les “coses” IOT que es basen en un servei cloud, sovint són menys segures que les que es poden controlar completament des de l’interior de casa nostra. Llegeix atentament les instruccions del producte per ser conscient de si requereix accés a Internet perquè el dispositiu funcioni.
  .
 6. No connectis dispositius a la xarxa si no tens per què fer-ho. Si tot el que vols del teu televisor és poder veure la programació del dia, no cal tenir-ho connectat a la xarxa. Elimina les connexions a Internet innecessàries sempre que sigui possible.
  .
 7. No utilitzis els teus dispositius IoT per treballar o els connectis a la xarxa de l’empresa sense el permís del departament de TI. Els dispositius insegurs podrien ser utilitzats pels ciberdelinqüents com un punt d’accés a l’empresa, i utilitzar-los per recollir dades i realitzar vigilàncies il·lícites. Podries posar el teu treball i la teva empresa seriosament risc.
  .

“La imminent adopció massiva per part dels usuaris de l’Internet de les Coses fan que haguem de ser conscients que qualsevol dispositiu que estigui connectat és sempre susceptible de ser hackejat. Tots els usuaris hem d’aprendre de l’important treball preventiu dut a terme temps enrere arran del tema dels ordinadors personals, amb el qual s’han aconseguit molt bons resultats, i traslladar aquell mateix treball de conscienciació a aquest nou món de l’Internet de les Coses que està cada vegada més a prop”, assenyala Pablo Teijeira, director general de Sophos Iberia.
.

.

.

.

.

.

.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: