EFICIÈNCIA ENERGÈTICA EN IL·LUMINACIÓ D’INSTAL·LACIONS ESPORTIVES. EL CAS DE SANT BOI DE LLOBREGAT.

El cost energètic és molt important per a les instal·lacions públiques, especialment quan parlem d’instal·lacions esportives. Si a més parlem d’instal·lacions Indoor ens trobem amb moltes hores de funcionament i un elevat cost de manteniment pel difícil accés als projectors. Per tot això és important l’encesa i apagats instantanis i la possibilitat de regulació.
Abans de fer una actuació o una altre en matèria d’eficiència energètica en il·luminació en aquestes instal•lacions cal tenir present la tipologia de l’esport que es practica: si és lúdic o d’entrenament; si és professional; o si calen retransmissions audiovisuals.
.
Requeriments a tenir presents:
Cal tenir presents alguns requeriments en matèria d’il·luminació esportiva que detallem tot seguit:
-El Reglament específic segons cada federació
-Normativa il·luminació d’espais esportius EN12193
-CTE: Codi Tècnic de la Edificació
CTE-HE3 Eficiència energètica en instal·lacions d’il·luminació
-UNE 12464-1: 2003 Il·luminació espais de treball
-Guies d’enllumenat: El libro blanco de la iluminación Capítol 5.5
-Obligatori: Estudi lumínic per cada instal·lació i les seves particularitats (alçada, posició dels projectors, els jugadors, els espectadors…)
.
El cas d’ Il·luminació del pavelló poliesportiu La Parellada de Sant Boi de Llobregat
.
L’Objectiu de l’equip municipal era aconseguir un estalvi energètic i un nivell d’il·luminació suficient i confortable, superior a 300lx i amb una uniformitat superior a 0.6.
Per això es va realitzar un estudi lumínic del pavelló i es va optar per una lluminària Bayled 1.5 de 200W d’Ignialight que passaria a substituir els HM de 400W.
.
El nombre de lluminàries també es va poder reduir passant de 30 a 24 i conservant això sí els lux requerits i la uniformitat amb un estalvi del 65% respecte a la il·luminació anterior.
Els resultats
l’Equipament passava a tenir ara un nivell d’il·luminació mig de 326 lux i una uniformitat del 0.9. A continuació detallem les mesures reals d’il·luminància:
Amb les mesures preses s’ha passat dels 13,8 Kw instal·lats amb els HM de 400W a 4,8 Kw instal·lats amb la tecnologia LED.
.
A nivell d’estalvi energètic i de manteniment
El simple fet de canviar els projectors va suposar un estalvi anual en consum elèctric de 3.055,10 euros i 17.971,20 kWh/any.
.
Pel que fa a manteniment, tenint en compte la vida de les làmpades anteriors i les actuals, el cicle de vida i el número de làmpades a substituir, s’han aconseguit estalviar de forma anual 580.61 euros.
.
Per tant l’estalvi acumulat en els anys de vida de la lluminària LED seran de 63.120 euros.
.
Avui dia, la tecnologia LED junt amb els sistemes intel·ligents de gestió de la il·luminació són la tecnologia més adequada per transformar les instal·lacions esportives en instal·lacions més sostenibles i suposen un estalvi considerable de la factura elèctrica.
.
(Les dades d’aquest cas han estat facilitades per Ignialight)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.