ASMITEC: PASAREL·LES I PONTS CAP A L’ÈXIT EMPRESARIAL

Passera Lira

L’empresa del Ripollès, dedicada a la fabricació d’estructures de metall i peces de caldereria industrial, ha aconseguit fer-se un nom en la construcció de ponts i passarel·les així com en l’aplicació d’un sistema que aposta per realitzar-ne el manteniment a les seves instal·lacions i no “in situ”. La seva vocació d’innovació i internacionalització l’han portat a ser referent en el seu sector i poder conservar la vintena de llocs de treball malgrat la crisi dels últims anys.

L’empresa campdevanolenca, fundada al 1998, ha aconseguit esquivar la crisi i la dependència del sector de la totxana gràcies a la seva obertura a mercats externs i a una vocació innata per innovar i mantenir-se a l’avantguarda del sector. Un clar exemple d’això és el seu sistema per reparar i fer el manteniment de passarel·les i ponts desmuntant-los i traslladant-los a les seves instal·lacions en lloc de fer-ho “in situ” com altres tallers. Joaquim Carbonés, el seu fundador i actual gerent, té clar els molts avantatges que això comporta: “Evitem inconvenients de sorolls i problemes de seguretat i de contaminació i mediambientals que poden suposar fortes sancions; a banda, ens permet treballar amb molta més comoditat i sense estar subjectes al temps que farà”, subratlla. Les tècniques avantguardistes d’ASMITEC pel que fa a aquest tipus d’estructures comencen a ser ja més conegudes però fa pocs anys generaven certa incredulitat. “Ens va sorprendre que es volguessin emportar un pont de més de 30 metres de llarg per reparar-lo ja que pensàvem que ho farien al mateix lloc”, explica Climent Panicot, arquitecte tècnic de l’Ajuntament de Torelló sobre un projecte de l’any 2010. En tres setmanes, el pont tornava a estar al seu lloc repintat i amb una major amplada, com s’havia requerit. “El van portar d’una sola peça i en un matí el van tenir muntat”, recorda. “Estan molt preparats”.
.
La instal·lació, reparació i manteniment d’estructures com passarel·les i ponts, ja sigui sobre la via, carretera o bé el riu, representa gairebé el 20% de la facturació de l’empresa a l’actualitat. Es tracta de treballs “que van sortint” i que sobretot es realitzen a la mateixa comarca del Ripollès o bé a algun altre municipi de Catalunya. De fet, la construcció de passarel·les i ponts s’ha convertit en una de les especialitats de l’empresa, que n’ha fabricat d’emblemàtics com la passarel·la de La Lira a Ripoll. Les seves passarel·les i ponts també es poden veure a poblacions com Queralbs, Camprodon, Sant Pau de Segúries , Setcases i Caldes de Montbui. Si opta per reparar una estructura d’aquest tipus amb el sistema d’ASMITEC en lloc de fer-ho “in situ”, el client s’estalvia haver de demanar l’autorització de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) d’acord amb la legislació d’aigües i de fer un projecte constructiu segons les condicions recollides a les “Recomanacions tècniques per al disseny d’infraestructures que interfereixen amb l’espai fluvial”.

ASMITEC també es dedica a produir peces de caldereria pesada per a clients de centre Europa, com França, Bèlgica i Suïssa, un mercat al qual es va obrir a partir de 2008, amb el començament de la crisi i que representa prop del 80% de la seva facturació. Lluny de conformar-se, sempre està buscant nous objectius comercials i mercats: a l’actualitat pren part en un projecte als Emirats Àrabs que compta amb la participació d’un xeic com a soci local. Carbonés ho veu com una evolució natural de la seva empresa i, a nivell personal, com una qüestió del seu ADN: “Un això no ho tria; ho porta a dins”. “Vaig començar treballant a l’empresa de paper Guarro Casas; d’aquí vaig passar a fer baranes i escales per a paletes i ferradures per a cavalls fins que vam crear ASMITEC”. Un camí d’èxit que recorre des de fa anys acompanyat de la seva dona i sòcia Natàlia Camprubí “que m’ha ajudat a tirar endavant l’empresa”.  “Vas saltant d’un client a un altre i gairebé sense adonar-te hem arribat fins aquí”, diu amb tota naturalitat.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: