IL·LUMINACIÓ SOSTENIBLE EN INSTAL·LACIONS ESPORTIVES

Il·luminació sostenible

Cada vegada la societat pren més consciència de la importància de gaudir d’una bona salut a través de la pràctica de l’esport, motiu pel qual cada any van en augment les instal·lacions esportives. De fet, segons fonts de l’Observatori Català de l’Esport s’ha passat de 29.740 espais esportius el 2006 a 35.333 al 2013.

Una de les principals preocupacions de qualsevol instal·lació esportiva ja sigui de propietat pública (un 55% segons les fonts abans citades) o privada, és la il·luminació. El motiu d’aquesta preocupació és principalment el seu alt cost de manteniment i l’elevat preu de les factures de la llum. De fet, l’enllumenat d’un pavelló esportiu, per exemple, pot arribar a suposar fins un 56% del consum d’energia primària, segons la guia “l’Energia a les Instal·lacions Esportives” publicada per l’ICAEN seguit per ACS i calefacció.

A banda del tema econòmic cal tenir present que la il·luminació en espais esportius ha de complir, a més a més, amb la normativa vigent de cada una de les instal·lacions i al mateix temps dependrà de l’esport que s’hi practiqui i a quin nivell: lleure, entrenament, competició professional o retransmissió per televisió.

Per aquesta raó, qualsevol millora de la eficiència energètica en aquest sentit, ja sigui substituint les làmpades tradicionals per lluminàries LED o instal·lant sistemes intel·ligents de gestió de la il·luminació pot suposar un estalvi considerable en la factura elèctrica.

.
La aposta pels LED

Des de que al 2011 el municipi de Benalmádena, a Màlaga, apostava per tenir el primer pavelló d’Espanya amb tecnologia LED, 3 anys després ja són diverses les instal·lacions que incorporen aquesta tecnologia.

Ignialight, com empresa fabricant de lluminàries amb tecnologia LED que ha treballat en l’execució de diversos projectes d’il·luminació d’instal·lacions esportives: pistes poliesportives, pistes de pàdel, piscines, skatepark… ens destaca les avantatges de les lluminàries LED, com ara: millores d’uniformitat de la llum, possibilitat d’encesa i reencesa instantània, elecció de la temperatura color, gestió de la il·luminació a través de sistemes automatitzats juntament amb la possibilitat d’establir varis nivells lumínics per la pràctica de diferents esports per la utilització de les instal·lacions.

En el seu portfoli tenen lluminàries d’un estil compacte i robust i amb una aportació total de la flexibilitat dels angles d’obertura de la llum, varies potències en les lluminàries i diferents fotometries que fan que aquestes lluminàries tinguin una gran versatilitat i siguin molt polivalents per les diferents instal·lacions.

De fet, una de les moltes instal·lacions que ha fet aquesta empresa ha estat el Pavelló de Celrà, municipi que gràcies a l’aprovació del Pla d’Energia Sostenible (PAES) va rebre una subvenció d’10.350 € per substituir la il·luminació d’halogenurs metàl·lics que tenien abans per LED. Segons Jordi Trull, Gestor de Serveis Públics de l’Ajuntament de Celrà, això els ha permès passar dels 36 projectors de 400 watts als 36 projector de 150 watts que tenen actualment, a banda de millorar la il·luminació de l’espai i la qualitat de la llum. Segons Trull, “avui dia els LED són la solució més avantatjosa econòmica i tècnicament”.

També el Club Natació Banyoles, una de les entitats socials i esportives més important de Catalunya, ha optat per aquest tipus d’il·luminació segons ens informa Albert Busquets, Gerent del CN Banyoles. En aquest cas es tracta d’una obra nova amb coberta retràctil i ja d’entrada es van plantejar la il·luminació LED per considerar-la la més complerta. A més, les llums subaquàtiques també es varen programar amb encesa automàtica, una altra acció que adequa el consum a la necessitat real del moment en què s’utilitza la piscina.

Segons els fabricants, la instal·lació de les lluminàries LED en els centres i clubs esportius, ha aportat una disminució de la factura de la llum que ronda al 70% i alhora el manteniment de les instal·lacions es redueix significativament, ja que la reposició de les lluminàries LED, se’ls hi dóna una vida útil de 50.000 hores de funcionament, a partir d’aquest moment no es fonen ni s’apaguen; sinó que en baixa el rendiment.

La tecnologia LED, en contrast amb altres sistemes convencionals permet un menor consum i ofereix una major i millor vida operativa al ser una lluminària mediambientalment més competitiva.

.

Les millors pràctiques en il·luminació
.

Segons el Manual de Millors Pràctiques d’Eficiència Energètica en Instal·lacions Esportives de la Generalitat, els gestors de les instal·lacions esportives haurien de tenir presents les següents recomanacions de bones pràctiques:
.
1- Ús de làmpades de baix consum i fluorescents amb reactància electrònica.
2- Sempre i quan en període de retorn ho justifiqui, substitució de làmpades halògenes per d’altres LED, amb un consum fins a 5 vegades menor. Substitució de fluorescents lineals per tubs LED, que consumeixen la meitat.
3- Utilitzar sensors de presencia a les zones de baixa ocupació: passadissos, lavabos, sales d’estiraments, etc.
4- Utilitzar fotocèl·lules per gestionar la il·luminació exterior, així com també la de zones de pas molt il·luminades, juntament amb sensors de presencia.
5- En general, implantar un Sistema de Gestió Intel·ligent de la il·luminació, el qual adeqüi el flux de llum que aportin els fluorescents/LEDs en cada moment i segons els requeriments lumínics de la sala i l’aportació de llum natural que hi ha en cada moment.
6- Pintar les parets amb colors clars.

 

Si us ha agradat aquest pots podeu compartir-lo a les vostres xarxes socials. Gràcies i fins la propera!

.

.

.

.

.

.

.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: