VILAIX, EL MODEL D’ADMINISTRACIÓ ELECTRÒNICA BASAT EN LA COL·LABORACIÓ JA S’APLICA EN ALGUNS AJUNTAMENTS

Més eficiència, pagament per ús, zero inversions inicials, reutilització dels recursos… són algunes de les principals demandes formulades pels ajuntaments quan se’ls pregunta sobre el que consideren la solució d’administració electrònica ideal. UPCnet ha escoltat molt d’aprop la veu dels consistoris, en tant que veritables experts en la gestió municipal, fins desenvolupar Vilaix, una proposta tecnològica al núvol a mida de les seves necessitats i de la ciutadania 2.0.
El passat 20 de novembre a l’Edifici Miramar de Sitges, UPCnet mostrava per primer cop a una quinzena de municipis les possibilitats d’aquesta potent suite a partir de les experiències pilot dels ajuntaments de Sitges, Gavà i Santa Perpètua de Mogoda. Ha estat un procés enriquidor i complex que, com a resultat, ha donat lloc a una solució integral de tramitació, comunicació i col·laboració que simplifica aquest conjunt de processos sense renunciar a la flexibilitat i a la personalització. I el que és més important, amb el focus posat en uns ciutadans digitals que demanden una relació més propera i transparent amb les seves administracions.
.
Perquè Vilaix constitueix una proposta econòmicament viable i sostenible en el context actual?
Bàsicament perquè es fonamenta en un model basat en la força de la comunitat, en la capacitat de compartir i reaprofitar els recursos públics que, esdevé en definitiva, la clau de l’èxit d’aquest procés.
Vilaix és una solució que va més enllà de la tecnologia, és un projecte que neix de les inquietuds dels propis ajuntaments on la força rau en el coneixement expert que els municipis tenen de les necessitats dels seus ciutadans. Segons va explicar Carlos Balot, director general d’UPCnet, “Vilaix és un exercici d’innovació oberta en el que hem integrat el coneixement dels ajuntaments, l’experiència en e-administració generada a la UPC i la potència de l’Open Source. Però, en tot cas, el seu èxit serà vostre, dels ajuntaments”.
.
.
Solidesa jurídica
Una de les qüestions que més amoïna als responsables municipals és saber fins a quin punt les solucions d’administració electrònica compleixen amb el marc legal vigent. Aquest és un punt que va aclarir un autèntic especialista en el tema, el catedràtic de Dret Administratiu de la UOC, Agustí Cerrillo. En la seva intervenció va destacar que la prioritat de la Llei és, abans de res, garantir el reconeixement dels drets dels ciutadans en àmbits com l’eficàcia, l’economia, la seguretat i la proximitat.
A més a més, el model català d’e-administració pretén fer-ho amb la voluntat de reutilitzar els recursos, fomentant les sinergies entre diferents administracions. En aquest sentit, Cerrillo va esvair possibles dubtes afirmant que Vilaix compleix amb totes les disposicions legals quan emmagatzema dades personals al núvol.
.
Ara és el moment d’actuar
Des del meu punt de vista, un dels testimonis més valorats pels assistents a la trobada van ser precisament els dels ajuntaments que ja han posat en marxa a casa seva un procés de transició com el que proposa Vilaix. El regidor d’Organització i Recursos Humans de l’Ajuntament de Sitges, Magí Almirall, regidor va destacar que “ara és el moment de posar en marxa projectes TIC, perquè esdevenen estratègics”.
En el cas de Vilaix és especialment cert, perquè com recordava Baptista Borrell, director de Desenvolupament de Negoci d’UPCnet, aquells ajuntaments que siguin els primers a entrar tindran més opcions per escollir quins tràmits volen desenvolupar i, per tant, optar a importants bonificacions. Borrell va destacar també que, a nivell de tràmits, són moltes més les similituds entre ajuntaments que no pas les seves diferències.
.
Aprenent d’altres experiències
“D’aquí a 10 anys, el ciutadà no voldrà paper”. Així de contundent es mostrava Eduard Gil des de l’Ajuntament de Gavà, en un intent de sacsejar l’audiència. Gil va fer especial ènfasi en què les persones, i en especial els polítics de referència, són l’element essencial que cal tenir en compte a l’hora de gestionar processos de canvi cap a l’administració electrònica.
També, segons la seva opinió, ho és la continuitat en el temps d’aquestes iniciatives perquè “és un tema prou estratègic com per anar més allà d’un mandat i per tant, cal institucionalitzar-ho”. Gil va destacar que, davant dels possibles dubtes, “el benefici de l’e-administració és clar quan un pensa en el que s’estalvia l’ajuntament al gestionar tràmits en línia”.
El cap de la OAC de Sitges, Josep Manuel Navarro, va incidir especialment en la importància de compartir experiències i recursos entre administracions sota la filosofia de mancomunar coneixement, un concepte que, al seu paper, “fa especial il·lusió i que hauria de formar part de l’ADN de l’administració”. Recordant la seva pròpia experiència en el pilot, Navarro va afirmar que “saber que la UPC es trobava darrere la marca Vilaix em va donar confiança i la tranquil·litat de què ens alliberaríem de la complexitat tecnològica”.
Finalment, Carolina Moyano va aportar, des de l’Ajuntament de Santa Perpetua de Mogoda l’experiència directa del què passa quan es comencen amb mal peu projectes emblemàtics com la web municipal. Greus problemes d’usabilitat, manca d’actualització dels continguts i de gestió dels continguts els van convèncer a prendre una decisió. “No volíem haver de gestionar tres webs diferents alhora, per això vam parlar amb UPCnet.” Actualment, a més de treballar en el nou disseny de la web municipal amb la solució Vilaix, Santa Perpètua de Mogoda està construint el seu Portal de Transparència que quedarà totalment integrat en el portal del consistori.
Aquestes primeres experiències evidencien que la modernització municipal és un camí de futur viable per als ajuntaments catalans i que, per la nostra banda, treballem perquè pugui arribar a tots els municipis del país. Un compromís comú que va prenent força i del que en parlarem amb tota la comunitat Vilaix en una propera trobada, això sí, ja entrat el 2014.
.
.
…Jordi Abad
…Innovation Manager
…Equip d’Innovació d’UPCnet
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.