LA IL·LUMINACIÓ, UNA PARTIDA D’ESTALVI PELS AJUNTAMENTS

S’estima que l’enllumenat municipal als països europeus consumeix al voltant d’un 20% de la demanda total d’energia total. Per tant, és quasi una obligació minimitzar aquesta partida en el context econòmic actual.

La innovació en termes d’il·luminació promet. L’eficiència energètica i l’estalvi econòmic ja són una realitat gràcies a la tecnologia LED, als sensors intel·ligents i als sistemes de telecomunicacions. Tot això pot ajudar, i molt, a millorar el finançament dels ajuntaments, a banda de reduir l’impacte ambiental.

No fa molt s’utilitzaven làmpades de vapor de mercuri en l’enllumenat públic, que oferien bones qualitats cromàtiques, una vida útil llarga i una gran fiabilitat de funcionament en totes les condicions. Però aquestes es deixaran de comercialitzar i perdran la seva certificació CE a partir del 2015.

En els darrers anys moltes lluminàries ja es van anar canviant per sistemes més eficients, com les bombetes de sodi d’alta pressió. Malgrat que les seves qualitats cromàtiques són inferiors a les de la làmpada de vapor de mercuri, la seva eficiència energètica és molt més elevada, per això cada dia s’utilitzen més pensant en l’estalvi energètic. La seva vida útil també és llarga i poden oferir una bona fiabilitat de funcionament, sempre que es respectin les condicions de disseny, funcionament i conservació adequades.

Una altra opció són les bombetes de sodi de baixa pressió. La seva eficiència energètica encara és més elevada i és una làmpada molt econòmica en quant a costos d’explotació. Tot i així, la seva vida útil és una mica inferior i les seves característiques de color, a l’emetre una llum groga-ataronjada pràcticament monocromàtica, són molt deficients, la qual cosa les limita a ser utilitzades bàsicament en zones molt concretes com autopistes, polígons, túnels, etc. Per altra banda, les dimensions del cos lluminós obliguen a utilitzar sistemes òptics de mides superiors a les habituals.

Avui dia, el LED ja és una realitat com a font de llum per il·luminació exterior, inclosa la viària, i presenta un futur prometedor i ple d’expectatives.  La tecnologia LED ha millorat molt aquests darrers anys, arribant a valors d’eficiència superiors a 130 lm/W i competint amb les làmpades més eficients del mercat. És per això que alguns ajuntaments ja han començat a canviar les seves lluminàries tradicionals per il·luminació LED, i fins i tot alguns han començat a fer un pas més implementant sistemes d’enllumenat intel·ligent amb ajuda de sensors i sistemes de telecomunicacions.
Actualment amb els Leds i altres sistemes d’il·luminació intel·ligent (sensors de presència, sistemes informàtics connectats a internet, etc.) estem parlant que podem aconseguir estalvis en el consum elèctric de fins un 80% (veure l’anàlisi del quadre adjunt, realitzat per un petit municipi de 500 faroles)

taula estalvi energètic

taula estalvi energètic

Un altre aspecte a destacar, és la llum blanca que produeix el Led. Hi ha estudis que demostren que la llum blanca fa més segurs els carrers per conductors i vianants. Les probes demostren que, ambo la llum blanca, els conductors detecten millor el moviment a les voreres, ambo més rapidesa i a major distància. Això és molt important ja que els dona més temps per aturar-se si un nen, un ciclista o un animal s’interposen al seu camí. D’igual manera, els vianants veuran millor el tràfic i podran reaccionar en conseqüència.

Un altre producte interessant són les faroles solars. Sistemes que incorporen un petit panell solar i que poden representar estalvis de fins el 100%.

Així doncs, ja tenim la tecnologia al nostre servei. Només cal aplicar-la al nostre municipis, escoltar les experiències dels municipis que ja ho han portat a terme, estudiar formes de finançament de la inversió, valorar les normatives, formar al tècnics, estudiar els proveïdors, i convèncer als polítics de la importància que té aquest tema.

 
 
 
 
 
 
Comments
One Response to “LA IL·LUMINACIÓ, UNA PARTIDA D’ESTALVI PELS AJUNTAMENTS”
 1. XNF Arquitectes tria a LAMP per il·luminar amb LEDs la Plaça Torrassa d’Hospitalet de Llobregat.

  A l’hora d’escollir la il·luminació de la Plaça Torrassa a l’Hospitalet, Xavier Bustos, arquitecte soci de l’estudi XNF Arquitectes, tenia clar que era molt important apostar pel LED.

  El LED, degut al seu equilibri entre llarga vida, eficiència i reproducció cromàtica, és una font de llum molt òptima per utilitzar en espais exteriors. A més a més, s’ha de tenir en compte que és la font de llum amb més potencial, degut a la investigació continua que es realitza actualment en aquest camp.

  Per aquest motiu, XNF Arquitectes van triar la llumenera BAULINE AIR de LAMP per incorporar en unes originals estructures de ferro galvanitzat les quals donen un toc singular a la plaça. Aquesta llumenera d’exterior disposa d’una òptica Spot, té un IP67 i incorpora 20 LEDs color blanc neutre, que ofereixen un flux lluminós de 4100 lumens amb un consum total de 23W. BAULINE AIR està fabricada en extrusió d’alumini anoditzat plata i tapes finals d’injecció d’alumini lacades en poliester color gris plata. Disposa d’un embellidor frontal de policarbonat serigrafiat plata i la seva font d’alimentació pot anar integrada a la llumenera o independent d’aquesta.

  Per veure fotografies de l’obra: http://admin.lamp.es/es/albums/view/395/1/Plaza-Torrassa-(Hospitalet-del-Llobregat)

  Des de LAMP creiem que aquest article tècnic pot ser molt útil si esteu interessats en l’eficiència energètica en l’enllumenat exterior: http://www.lamp.es/es/communications/techinical-articles/technical-article-2

  I si esteu interessats en conèixer de més a prop la tecnologia LED aquí teniu un altre article tècnic: http://www.lamp.es/es/communications/techinical-articles/technical-article-1

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: