LES “SMART CITIES” GENEREN OPORTUNITATS DE NEGOCI

Al 2050 es preveu que 6.4 bilions de persones a tot el món visquin en ciutats, una xifra que duplica les dades actuals. Per tant una bona gestió dels serveis públics és imprescindible per absorbir aquest increment, la qual cosa obre oportunitats de negoci en tecnologies de la informació i de la comunicació.

Darrerament sentim parlar molt de les “Smart cities” o ciutats intel·ligents, tot i que el debat ja porta 10 anys de recorregut.

L’objectiu d’una “Smart city” és millorar la qualitat de vida dels ciutadans i l’eficiència dels serveis públics, a través de l’adquisició de dades del funcionament urbà amb l’anàlisi de les mateixes.

Gràcies a les noves tecnologies es pot portar a terme un sistema de control de gestió de manera remota, reduint les despeses del municipi, i millorant el servei. Aquest nou sistema de control pot suposar importants millores en termes d’eficiència energètica; d’eficiència del consum d’aigua, de gas o d’electricitat; de la gestió del tràfic urbà; de la gestió de recollida de residus o dels processos operatius.

S’han concretat moltes de les avantatges esmentades anteriorment, per exemple, en el cas de recollida de deixalles l’estalvi pot arribar a un 25% dels requisits de transport, o en aplicacions de rec de parcs i jardins municipals l’ús d’aquestes tecnologies permet reduir fins un 15% l’estalvi d’aigua. Per tant el futur de les noves tecnologies, és realment una realitat incipient i està totalment per desenvolupar. A més no té límits ja que es pot aplicar a totes les àrea de la vida quotidiana (millora de gestió de xarxes, control de semàfors i velocitat, subministrament d’aigua, etc.)
De tota manera, cal que tinguem molt present que tot aquest desenvolupament de les ciutats del futur cal fer-se de forma intel·ligent, no podem caure en el parany de tenir només ciutats amb aparells intel·ligents.

PlanITValley, Songdo o Masdar són ciutats emblemàtiques en el model que entenem per “Smart city”, pero n’hi ha més. Yokohama es el laboratori d’experimentació de Japó, Taipei també ha iniciat un projecte urbanístic altament tecnològic, o Shenyang a la Xina, Sisak a Sèrbia o Lavasa a Índia per destacar-ne algunes.

Espanya no queda enrere, segons publica “The Wall Street Journal”. En un article interessant del 25 d’Octubre, comenta que actualment Espanya es coneix per una economia trencada per l’atur, pels moviments d’indignats, però no per la innovació tecnològica urbana, i que això podria canviar. Segons indica, la revista de negocis Forbes, ha realitzat un ampli article anomenat “Les ciutats del futur d’Amèrica existeixen a Europa”. Es basa en un estudi realitzat per IDC Energy Insights, una consultora amb seu a Massachusetts, on transmeten que Espanya és important perquè té les ciutats que estan per davant de la corva en la implementació de la tecnologia intel·ligent.

Segons IDC el ranking de ciutats intel·ligents a Espanya és el següent:
1) Málaga: Encapçala el ranking espanyol al ser pionera en el desenvolupament d’un projecte de ciutat eco eficient basat en la integració òptima de fonts d’ energia renovables en la xarxa elèctrica.
2) Barcelona: Ocupa la segona posició per la seva adopció de solucions de mobilitat en el transport urbà, ambo el desenvolupament del projecte LIVE (Logística per a la Implementació del Vehicle Elèctric).
3) Santander: Pren la posició número 3 pel seu projecte Smart Santander, que ha desplegat 20.000 sensors orientats al control mediambiental i de tràfic, l’ eficiència en el transport públic i la gestió dels residus urbans.
4) Madrid. A través del CISEM (Centro Integrado de Servicios de Emergencia), modernitza i coordina tots els serveis d’emergència.
5) Donostia-San Sebastián. Pels serveis i la mobilitat, a través del projecte “Estratègia 2020”, que es basa en quatre eixos estratègics: disseny en DSS, persones i valors, ciutat connectada, i viure i gaudir.

Les ciutats són forts motors del progrés, permetent innovar i avançar en qüestions culturals, intel•lectuals, educatives i tecnològiques. A més, tot el que hi ha darrera d’una Smart city, respon veritablement a una potencial dinamització del teixit econòmic local. Moltes empreses del nostre territori poden donar solucions a aquestes necessitats actuals de les nostres ciutats. I no només això sinó que si mirem ciutats en projectes d’aquest tipus, com Singapur, Helsinki, Dublin, Estocolm o Àmsterdam veurem que al seu voltant s’han creat centres de desenvolupament tecnològic, amb la qual cosa el nostre país podrà aspirar a alguna cosa més. De moment Barcelona ja compta amb una iniciativa d’aquest tipus arrel de l’acord que l’Ajuntament de Barcelona ha arribat amb CISCO per promoure un centre d’innovació urbana a la ciutat.

Per acabar aquest post, us adjuntem un cas d’estudi molt interessant que ens ha facilitat una de les empreses d’Ajuntament Impulsa,  Micro Br Comunicacions, empresa especialitzada en solucions de comunicacions i seguretat IT pel sector empresarial més important del mercat. Aquest cas és de l’Administració Metropolitana de la ciutat de Bangkog. Aquesta ciutat, com moltes altres ciutats asiàtiques, està creixent de forma extremadament ràpida i la única via d’absorbir aquest creixement de forma ordenada en quant a tràfic i altres variables, és convertint-la en una ciutats intel·ligent per tal de poder ser productiva i sostenible. Recollim per introduir-vos en aquest cas, les paraules del Bangkog Post “Les smart city fan realitat la ciència ficció”.

Case Study BMA

Per qui estigui interessat en saber més sobre Smart cities, el 3 i 4 de Novembre Alacant acollirà “l’Smart Cities Meeting 2011”, i del 29 de Novembre al 2 de Desembre a Barcelona tindrà lloc el Congrés Mundial “Smart City Expo Barcelona”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: